- DUVAR VE CEPHELERDE SU YALITIMI
Cam mozaik kaplı yüzeylerin su geçirmez olduğu düşünülse de genellikle cam elemanların aralarındaki derzlerden su ve rutubet geçişi olmaktadır. Ayrıca duvarlarda, örme duvar ya da betonarme yapılan istinat duvarları, dolguda biriken suya karşı güvenli bir engel oluşturamaz. Kullanılan dolgunun yapısına bağlı olarak oluşan dolgu suyunun basıncı, istinat duvarına baskı yapar. Duvar elemanları arasındaki derzler zayıf bölgelerdir. Bu kısımlar su basıncına dayanıklı değildir. Ayrıca brüt betonda ve örme duvarlarda, duvar zemin birleşimleri, bağlantı noktaları ve tahliye borusu geçişleri su geçişini kolaylaştıran zayıf noktalardır.

-
Bu nedenle istinat duvarlarında drenaj ve yalıtım işlemi mutlaka yapılmalıdır. Su geçirgenliği düşük dolgulardaki dikey uygulanacak drenaj, su basıncının ortadan kaldırılmasını ve suyun boşaltılmasını sağlar. Duvar ve cephelerde su yalıtımı genel olarak su itici özelliği bulunan ısı yalıtım malzemeleri kullanılarak oluşturulur.
ÖZEL UYGULAMALARDA SU YALITIMI
Kanal ve Göletlerde Su Yalıtımı : Kalkerli ve jipsli zeminler üzerinden geçen su kanallarında, zemin yapısı, kanal kesitinin korunması için yalıtım yapılmasını zorunlu kılar.
Otoyol ve Viyadüklerde Su Yalıtımı : Betonarme köprü ve viyadüklerde yağış suyu, don ve buzlanmaya karşı kullanılan kimyasallar, yapı elemanlarının servis ömrünü kısaltmaktadır. Bu nedenle betonarme köprü ve viyadüklerin ekonomik olarak su yalıtımlarının yapılmasında plastomerik bitümlü örtüler tercih edilmektedir.

Yüzme Havuzu ve Su Depolama Tankları Yalıtımı :
Su Depolarının Su Kaçırmaya Karşı İçten Yalıtımı : Beton su depoları, genellikle kullanılan betonun geçirimli olması nedeniyle gövdelerinden veya yatay-düşey birleşim noktalarında, yani taban ve perdelerin birleştiği noktalarda su tutucu bant kullanılmamış olmasından dolayı sızıntı yaparlar. Yalıtım uygulandıktan sonra depo yaklaşık bir hafta kadar kurumaya bırakıldıktan sonra su ile doldurulabilir.
Metal Su Depolarının Korozyona Karşı İçten Yalıtımı : Metal depo çamur, kir, pas, yağdan arındırılır. Özel homojen bileşim 6 saat arayla sürülmelidir.
Beton Su depolarının su kaçırmaya karşı dıştan yalıtımı : Beton su depoları, yetersiz yalıtım, yalıtımın yıpranması, içerideki suyun sürekli basıncı veya betondaki kılcal çatlamalar nedeniyle zamanla rutubet ve hatta su sızdırma sorunlarına maruz kalabilirler.
Asansör Çukurlarının Su Yalıtımı : Asansör çukurları, yetersiz yalıtım, yalıtımın yıpranması veya betondaki çatlamalar nedeniyle zamanla rutubet ve hatta su sızdırma sorunlarına maruz kalabilirler. Yalıtımın dışarıdan yapılması genelde mümkün olmamaktadır. Böyle durumlarda yalıtım iç yüzeylerden, negatif su basıncına dayanıklı uygulamalar yapılarak çözülmelidir.
Banyo ve Mutfak gibi Islak Zeminlerin Yalıtılması : Islak hacimler genellikle seramik ile kaplanır. Ancak seramikler su geçirimsiz olsalar da, tek başlarına su yalıtımı sağlamazlar. Seramik derzleri suyun geçişi açısından risk oluşturan bölgelerdir.
Tarihi Eserlerin Görünmez Olarak Yalıtılması : Görünümü hiç değişmemesi gereken tarihi veya taş binaların görünmez olarak su itici hale getirilmesi için özel ürünler kullanılır.
