TERAS VE ÇATILARDA ISI YALITIMI
Çatı tavanı kışın, çatı tavanından geçerek yukarı doğru yönelik olan ısı ve su buharı akımları etkisindedir. Buna karşın, yaz mevsimlerinde ise çatıda yüksek sıcaklıklar oluşmaktadır. Bu durumda, yukarıdan aşağıya doğru ısı ve buhar akımı olur. Bu fiziksel oluşumlar, yalnızca atmosfer ortamındaki sıcaklık değişimine bağımlı olmamakta, diğer taraftan çatı tavanında kullanılan malzemenin veya yapı elemanı tabakalarının ısı yalıtım karakteristiğine bağımlı olmaktadır. Eğer ısı yalıtımı açısından olumlu malzeme kullanılmış ise, gerek yaz ve gerekse kış aylarında, yapı için sıcaklık değeri dengelenebilecek veya ayarlanabilecektir. Yapılan incelemeler göstermiştir ki, çatı konstrüksiyonu veya çatı örtüsünde hangi sıcaklığın meydana geleceği şu faktör ve parametrelere bağımlı olmaktadır :
1 - Yapının bölgesel konumu,
2 - Yapının yüksekliği,
3 - Dış hava sıcaklığı ve güneş ışıması,
4 - Yönlere göre konumu,
5 - Çatı yüzeyinin eğimi ve rüzgar şartları,
6 - Çatı yüzeyinin yapısı ve rengi,
7 - Işık emme-yansıtma özelliği,
8 - Isı yalıtım tabakası,
9 - Çatı tabakasının ısı depolama yeteneği veya ısı ışınlama yeteneği,
10 - Çatı tabakasının kalınlığı,
11 - Çatı tavanının tabaka sıralaması,
12 - Çatı altındaki oda sıcaklığı vs 'dir.
Çatılar; % 5 eğime kadar “teras çatı” – “düz çatı” %5 in üzerinde olan eğimlerde ise “ Eğimli Çatı” olarak adlandırılır. Çatılar; kullanım şekillerine, eğimlerine, kaplama ve taşıyıcı sistemine göre farklı alt sınıflara ayrılırlar.

Çatı Türlerine Göre Isı Yalıtım Uygulamaları :
Eğimli Çatı :
Geometrik yönden çatının eğim düzleminde ısı ve ses yalıtımı yapılması durumunda düz çatılara göre yalıtılacak alan daha fazla olmaktadır.

Mertekli Çatı :
Döşeme Üstü Isı Yalıtımlı Çatı :
Soğuk çatı olarak tanımlanan bu çözümde çatı hacmi ısıtılmadan, ısı yalıtımı döşeme üzerine serilir. Saçak (ve mahya) boyunca sürekli havalandırma sağlanması gerekir. Eğim azaldıkça havalandırma aralığı alanının büyümesi beklenir. Uygulama kolaylığı bulunmaktadır.
Mertek Arası veya Altı Isı Yalıtımlı Çatı :
Her iki konumda da havalandırma mertekler arasından gerçekleştirilmiş olur. Isı yalıtımının mertek arasında bulunması durumunda çatı kesitinin kalınlığı azalmış olur. Yalıtımın mertek açıklıklarının tam olarak doldurulabilmesi amacıyla mertek mesafeleri yalıtım modülüne uygun olmalıdır. Isı yalıtımı ve mertek üst kenarı arasında havalandırma sağlanabilecek en az 5 cm boşluk kalmalıdır.
Mertek Üstü Isı Yalıtımlı Çatı : Isı yalıtımı üzerine su kesici örtü ve üzerine su boşaltılmasını sağlayacak eğim yönünde latalar ve üzerine saçak yönünde kiremitlerin oturtulacağı latalar konulur. Isı yalıtımı lataların altında sürekli olabileceği gibi aralarına da boşluk bırakmamak şartıyla yerleştirilebilir. Çatı düzleminde eğime paralel boşluk yapılması kiremitler arasına sızabilecek suların uzaklaştırılması açısından yarar sağlar. Yoğuşma riskinin bulunduğu durumlarda ısı yalıtımının iç yüzünde buhar kesici örtü kullanılmalıdır.